Kontorsstolar

 

 

Kontorsstolar

Endast ett sökresultat

Vilka kontorsstolar är dom bästa?

Har det blivit dags att titta på kontorsstolar till hemmet eller till kontoret? Som du snart kommer märka är utbudet enormt och det finns mycket att välja mellan. Så hur vet man då vilken kontorsstol som är den bästa? Här behöver man först vända sig inåt och göra klart för sig själv vad som är viktigt. Är det ergonomi, design, pris eller kanske märke? Vi hjälper dig navigera i djungeln av kontorsstolar – häng med!

 Vissa av oss spenderar många timmar per dag i våra kontorsstolar. Det är så klart bäst om man kan undvika att sitta i en kontorsstol allt för länge. Kroppen tar skada av för mycket stillasittande. Höj- och sänkbara skrivbord är bra tillbehör till kontorsstolen. Då kan man växelvis stå och växelvis sitta. Det stärker ryggen och håller blodcirkulationen igång.

Ergonomiska kontorsstolar

När man tittar efter en kontorsstol så måste man börja med att ställa sig frågan om man vill satsa på design eller på ergonomi. Självklart går det att kombinera dessa två, men beroende på vad som är viktigast så kan kan man ia alla fall utgå från det.

 Det finns tillverkare av kontorsstolar som helt och hållet fokuserar på funktionalitet och ergonomi. Det är absolut inte några fula stolar, faktum är att många av dessa är riktigt snygga också, men fokus ligger som sagt på funktionalitet. 

Dessa stolar bör man prova själv innan man köper dom. Det är högst individuellt gällande vad man gillar och inte gillar. Har man dessutom problem med rygg, armbågar, axlar eller nacke, kan man också rådgöra med sin naprapat eller sjukgymnast, för att få lite råd och tips gällande vad man kan tänka på vid val av kontorsstol.

 Ergonomiska kontorsstolar är utformade för att du ska sitta bekvämt och avlasta din kropp så mycket som möjligt. Du kan ofta ställa in armstöden så att du kan vila dina armbågar och ha axlarna i rätt position när du sitter och jobbar. En varierad arbetsposition är viktig om man väljer att arbeta mycket sittande. Därför är det bra om man kan ställa in sitsen och variera vinkeln på den, eller att hela stolen kan gungas med hjälp av viktmotstånd. Då blir man inte lika statisk och riskerar att sitta för länge på samma sätt. För mycket stillasittande är farligt för alla människor, oavsett ålder.

Snygga kontorsstolar

För den som inte sitter lika länge på sitt kontor, finns möjligheten att lägga mer fokus på design är på ergonomi. Här finns alltså möjligheten att verkligen ge stolen en plats i centrum. Man kan låta stolen ta mycket plats och ta ut svängarna när det gäller färger och materialval.

 Försök att matcha din kontorsstol med den övriga inredningen på ditt kontor, för att skapa en röd tråd. Jobba med färger och teman och identifiera om du har någon viss stil på ditt kontor som du kan spinna vidare på och utveckla med kontorsstolens hjälp.

Kontorsstolar utan hjul

Om du till exempel valt att ställa din arbetsplats på en platå eller en uppbyggnad, kan kontorsstolar på hjul vara rent av livsfarliga. Vi vill så klart inte se dig rulla ut över stupet av misstag. Som tur är finns det också många kontorsstolar som säljs utan hjul. Många stolar som säljs med hjul har också avtagbara hjul. Var noga med att kolla detta innan du köper din kontorsstol.

Justerbara kontorsstolar

Vissa kontorsstolar erbjuder fler alternativ för justeringar än andra. Man kan ställa in sitthöjd och sittdjup. Man kan justera själva svankstödet så att det passar ens rygg perfekt, man kan gunga i stolen med viktmotstånd och själva sitsen kan vara vikbar. Behöver du en stol med alla dessa möjligheter? Kanske, kanske inte. Men helt klart är att vissa av dessa justeringar kan vara mycket användbara.

 Om vi till exempel tittar närmare på den vikbara sitsen, så används den för att luta dina ben mer nedåt och på så sätt öka blodcirkulationen i dina lår. Det här är mycket viktigt för alla som sitter längre stunder på sitt kontor och som annars löper risk för blodproppar, etc. 

 Om man har problem med nacke och rygg, så är det viktigt att man hittar en kontorsstol som är följsam och som på ett jämnt sätt avlastar ryggen och nacken. Här är det bra om det finns ställbara alternativ så att man kan placera nackstödet på rätt plats för stunden.

 Kombinera kontorsstolen med ergonomiska tangentbord och handledsstöd, så att du kan jobba utan att behöva göra svåra handledsrörelser varje gång du ska skriva på datorn eller manövrerar datormusen. Men kom ihåg att hur mycket du än fokuserar på avancerade kontorstillbehör, så kommer ingenting någonsin vara viktigare än regelbunden rörelse. Ställ dig upp regelbundet och gå några var inne på kontoret. Men ännu hellre, gå ut och ta lite frisk luft och vandra runt kontorsbyggnaden istället.