Inreda mindre vardagsrum

 

Här presenterar jag inredning som passar till dig som har ett mindre vardagsrum.

Showing 1–28 of 43 results

Ett mindre vardagsrum kan vara ett problem om man inte har en bra inredningsplan. Det första du måste göra är att hitta rummets fokuspunkt. Det kommer att ge dig tankar och idéer på var man ska placera möbler och lägga till tillbehör samt olika ljuskällor. För det andra ska du fundera på hur du vill dela upp utrymmet: hur ser dina möbler ut och var finns fönstren? Detta kommer att vägleda dig om hur du ska fördela dina föremål och inredning för att skapa ett bekvämt och samtidigt vackert vardagsrum och utrymme. Tänk på vilka färger som passar bäst ihop med den befintliga inredningen och stilen i ditt rum. Slutligen bör du ta hänsyn till de optimala måtten på ett vardagsrum. Det hjälper dig att bestämma rätt storlek på möblerna och ger dig en idé om hur du även ska placera andra saker i rummet.

Välj möbler baserat på vad du ska använda vardagsrummet till

När du väljer färger och möbler till ditt vardagsrum bör du tänka på var du vill tillbringa den mesta tiden och vilka aktiviteter du kommer att ägna dig åt i ditt vardagsrum. Du kan till exempel titta på tv, arbeta vid datorn eller läsa en bok på kvällen. Om du vill tillbringa den mesta tiden i vardagsrummet när du är hemma, välj större möbler och lämna tillräckligt med utrymme mellan soffan och soffbordet för dina ben. På samma sätt, om du ska använda utrymmet huvudsakligen som kontor behöver du då kanske istället ett stort skrivbord och mer förvaring. Genom att tänka ut och ha en klar bild av vad du vill få ut från ditt vardagsrum kan du se till att du har rätt möbler som motsvarar just dina behov.

Storleken på möbler och rätt typ av möbler

Det finns flera dimensioner att ta hänsyn till när du väljer lämpliga möbler för ditt vardagsrum och utrymme: höjd, djup och bredd. Om det är möjligt, försök att sitta på olika möbler för att se hur bekväma de är och om du har tillräckligt med benutrymme. En soffa ska till exempel vara så djup att fötterna kan vila på golvet när du sitter ner med böjda ben. Välj en stol som är tillräckligt hög för att ditt huvud inte ska röra vid exempelvis vägghängda hyllplan eller höga föremål som t.ex. dekorativa lampor. Om du köper en soffa bör du tänka på både läs- och sittställning.

En stor TV är inte nödvändigtvis det bästa valet för ditt vardagsrum om du inte planerar att titta på mycket TV, då det i vissa fall kan göra det svårare att inreda.

En eller två speglar i ditt vardagsrum kan ge lite dramatik till ditt vardagsrum. En spegel från golv till tak fungerar till exempel bra om den placeras i en vinkel mot soffan i ett litet vardagsrum. Speglar fungerar också utmärkt som dekorativa föremål eftersom de reflekterar ljuset och skapar visuellt djup om du hänger dem direkt mittemot fönster.

Om du vill skapa extra sittplatser i ett mindre vardagsrum kan du t.ex. välja en soffa med låg profil och en schäslong, en accentstol, eller en ottoman som kan hjälpa till att skapa både extra sittplatser och förvaring.

 

Här är fem enkla tips på hur du kan inreda ditt mindre vardagsrum

Avslutningsvis kommer här 5 enkla tips att förhålla sig till för att göra det lite enklare att inreda ett lite mindre vardagsrum.

  1. Hitta en fokuspunkt som kan vägleda dig om var du ska placera möbler och lägga till övriga tillbehör och inredning.
  2. Bestäm om du vill dela upp vardagsrummet i olika sektioner eller göra det till en sammanhållen enhet.
  3. Använd färger som fungerar bäst med den befintliga inredningen i ditt vardagsrum.
  4. Fundera över vilka funktioner vardagsrummet ska ha och vad du, familj och vänner kommer att ägna sig åt när de kommer in i vardagsrummet, samt välja lämpliga möbler som passar just dessa behov.
  5. Speglar kan hjälpa till att skapa intressanta illusioner och sprida ett härligt ljus.