Om du bor i en mindre bostad kan det vara svårt att veta hur du ska möblera. För mycket möbler gör att det ser mindre ut, men det är fortfarande viktigt med komfort och förvaringsutrymmen. Genom några smarta knep kan du både få ett luftigt utrymme med mycket förvaring.

LÄS MER: inredningstrender 2024 – 10 största trender

Möblera vardagsrummet

I ett mindre vardagsrum är det framförallt soffan som tar störst plats, men en liten soffa kanske inte är ett alternativ om ni är två eller fler som bor där. Ett tips är att ändå välja en mindre soffa och komplettera den med en fåtölj. En fåtölj är lättare att flytta runt och kan stå vid sidan av soffan för att skapa mer luft i rummet.

VidaXL har prisvärda fåtöljer som är värda att ta en titt på. Fåtöljer finns i alla olika utformanden och kan många gånger vara mer bekväma än en soffa. Många väljer till och med att bara ha fåtöljer istället för soffor.

 Kombinera med ett soffbord som gärna får ha någon form av förvaring under. Ett soffbord är ett måste i alla hem, men i mindre hem är det bäst att välja ett bord som extraknäcker som förvaring. Bordet kan till exempel ha lådor i underredet eller bara en avlastningsyta.

Om vardagsrummet och köket har öppen planlösning är det bäst att låta det vara så och inte skilja av det med en vikvägg eller stor hylla. Det är bättre om ögonen kan svepa fritt över rummet, eftersom det ger en luftig känsla som gör att det ser större ut. Vill du ha en avdelning på något sätt, så är det bättre att placera en stor matta vid delen där soffor, tv och soffbord står.

Välj rätt hyllsystem

Även om du bor litet så har du förmodligen samma intressen och aktiviteter som personer som bor större har. Och det kan kräva sin plats. Många hyllor som går från golv till tak är ofta ett måste för att du ska få plats med allt. Men ett litet hem med för många saker som står framme kan se mindre ut än vad det faktiskt är.

Välj gärna hyllsystem och förvaringsmöbler med dörrar som går att stänga. Det ger ett mer avskalat och mindre plottrigt intryck, renare linjer och en mer harmonisk inredning. Dra även nytta av möbler som har flera funktioner – som till exempel soffbord med förvaring, sängar med lådor nedtill och bäddsoffor.

Färg och form

I regel är det bäst att välja ljusa färger om du bor litet. Det gör att utrymmet ser större ut, men lite färgklickar här och där är alltid välkommet. Tänk bara på att färgerna matchar varandra så att det inte blir plottrigt.