Om du vill hålla trädgården fin och välskött krävs alltid lite jobb. Både vår, sommar och höst finns saker att sköta om. Om du är smart när du anlägger och planterar behöver skötseln dock inte bli så betungande. Här är våra 6 tips för en lättskött trädgård. Vilka kan du börja använda direkt?

Plantera tätt för mindre ogräs

Vissa växter och buskar behöver lite mer utrymme än andra. Om du vill minimera jobb med att dra upp ogräs bör du dock plantera tätt. Ett tätt bladverk motverkar att ogräs börjar gro. Dessutom binder jorden fukten på ett jämnare sätt – så att du inte behöver vattna lika ofta.

Plantera marktäckande växter

Somliga kan tycka att det är som terapi att klippa gräsmattan. Andra är inte lika förtjusta i uppgiften. Om du tillhör sistnämnda kategori kan du med fördel plantera marktäckande växter, och gärna perenner. Du får då en yta som du inte behöver klippa och som samtidigt är vacker. Lavendel, flocknäva och salvia är populära val.

Välj skötselfria buskar

Om du vill ha buskar i trädgården kan du med fördel välja mer skötselfria varianter. Det handlar om buskar som du inte behöver klippa och som du i övrigt faktiskt kan låta vara.

Några vanliga exempel är:

  • Magnolia
  • Bambu
  • Ölandstok
  • Björkspirea
  • Rhododendron

Observera att dessa typer av buskar sinsemellan är mycket olika, till exempel med olika bladverk och höjd. Vissa fungerar bäst som insynsskydd medan andra är finast som avskiljare eller som dekoration.

Vad är tuja?

Tuja är en cypressväxt som är populär både som häckväxt och fristående buske i trädgårdar. Den är lättskött och kan planteras i de flesta jordtyper.

Plantera blommor på rätt sätt

Att plantera blommor är ett sätt att ge mer liv och färg till trädgården. Om du planterar rätt kan du njuta hela sommaren utan att behöva sköta om blommorna i någon större utsträckning.

Det första tipset är att göra stora gropar och använda ny jord. Det andra tipset är att blanda den nya jorden med den gamla vid gropens väggar. Slutligen gäller det att vattna ordentligt! Många gör misstaget att vattna för lite, med uttorkning som följd.

Foga skarvar och använd avskiljare

Gräs, ogräs och annan växtlighet har en förmåga att ta sig in och upp överallt. För enklare skötsel av trädgården kan du se till att foga skarvar på gångar, trappor, uteplatser och andra hårdgjorda ytor.

Avskiljare är ett annat sätt att hålla växtligheten i schack. Avskiljare i metall är ett alternativ, kantsten (med fog mellan stenarna) är ett annat.

Vilka växtzoner finns i Sverige?

Sverige har åtta odlingszoner. Zon 1 är framför allt längs kusterna i sydligaste Sverige medan zon 8 är i fjälltrakterna.

Välj bort att plantera i kruka

En kruka eller amfora fylld med blommor är vacker att se på. Den är dock förenad med en hel del jobb med plantering och omplantering, näring och vattning. Om du vill ha en lättskött trädgård finns bättre alternativ, en rabatt till exempel.

I en rabatt kan du plantera perenner och det finns gott om plats för både blommor och växter. Ett annat alternativ är att plantera blommande marktäckare på gräsmattan som ger färgprakt varje år.

Sammanfattning

Att ha en lättskött trädgård handlar om att tänka smart och minimera det som du inte tycker om att göra i trädgården. Det betyder att allt är individuellt. I den här artikeln hittar du ett antal tips på hur du kan göra din trädgård lättare att sköta om. Du väljer själv vilka som är mest aktuella för just dig. Vi tipsar även om fröbutiken Impecta som säljer allt inom frösättning och blommor.