Funderar du att ta tag och fixa i din trädgård på din semester i sommar? Då är du inte ensam. I denna bloggpost tänkte vi tipsa om hur du kan skapa dig en grön och blomstrande trädgård. Kanske du inte kan göra allt i trädgården under sommaren men du kan se hur allt växer och planeras inför nästa sommar med. Genom att återanvända trädspill och stubbfräs, kan ni få en vacker blomstrande trädgård. 

Här följer några tips ni kan testa i sommar!

Planera och plantera

Att ha en trädgård är som att ha en egen liten oas hemma. Börja med att planera vilka växter du vill ha. Ska det vara färgglada blommor, ätbara växter som tomater och örter, eller kanske en mix av allt? Fundera också på var du ska plantera dem. Vissa växter älskar sol, medan andra trivs bättre i skugga. Tänk på detta när du väljer plats.

Skötsel och vattning

Vattna regelbundet, men se upp för övervattning. Ett smart tips är att vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen, speciellt under varma sommardagar. Då undviker du att vattnet avdunstar för snabbt. Glöm inte att rensa ogräs – de kan snabbt ta över och stjäla näring från dina växter.

Gödsla och förbättra jorden

För att dina växter ska må bra behöver de näring. Ett enkelt sätt att förbättra jordens kvalitet är att använda kompost eller naturliga gödningsmedel. Det är som att ge dina växter en vitaminboost! Dessutom gör det din trädgård mer hållbar och miljövänlig. Kompostering är lätt att börja med och kan göra underverk för din jord.

Trädfällning: När och hur?

Ibland måste ett träd bort, kanske för att det är sjukt eller står för nära huset. Den bästa tiden för trädfällning är vintern eller tidig vår när trädet sover och marken är frusen. Det skadar mindre runtomkring.

Gödsla och förbättra jorden

För att dina växter ska må bra behöver de näring. Hos oss på Inredningsvis tipsar vi om att använda kompost eller naturliga gödningsmedel. Det är som att ge dina växter en vitaminboost! Dessutom gör det din trädgård mer hållbar och miljövänlig. Kompostering är lätt att börja med och kan göra underverk för din jord.

Tips på hur du kan ta tillvara träet efter en trädfällning

När du har fällt ett träd finns det flera smarta sätt att använda träet:

1. Använd till Ved:

Kapa upp träet i lagom stora bitar och använd som ved till eldstaden eller kaminen. Torkad ved är en fantastisk energikälla under kalla månader.

2 Kompost:

Mindre grenar och kvistar kan hackas ner och läggas i komposten. Detta material bryts ner och blir till näringsrik jord som du kan använda i trädgården.

3. Trädgårdsdekoration:

Skapa naturliga sittplatser, bänkar eller kantstenar för rabatterna. Du kan även använda stubbar som dekorativa inslag eller som piedestaler för blomkrukor.

4. Hugelbäddar:

Använd större bitar av träet för att bygga hugelbäddar. Detta är en odlingsteknik där träet täcks med jord och blir en bas för plantering, vilket bidrar till förbättrad jordstruktur och vattenhållning.

5. Hantverksprojekt:

Om du är händig kan du använda träet för att snickra mindre möbler, trädgårdsprydnader eller snickeriprojekt. Tänk dig en mysig bänk under äppelträdet eller en charmig fågelholk som lockar till sig småfåglar. Kanske en rustik blomlåda fylld med färgglada blommor? Eller varför inte skapa djurstatyer med en motorsåg kan vara både roligt och utmanande.

6. Flis

Mala ner träet till flis och använd som marktäckare i rabatter och gångar. Flisen hjälper till att behålla fukt i jorden och hindrar ogräs från att växa. Genom att återanvända träden på dessa sätt gör du inte bara nytta för din trädgård, utan du bidrar också till ett mer hållbart och resurseffektivt levnadssätt. 🌳

Slutsummering – Få en blomstrande trädgård

Som ni ser går det att återanvända stubbfräs till trädgården. Istället för att slänga trädspill som blir över när ni sågat träd och stubbar. Återanvänd detta flismaterial till er trädgård. Så får ni inte bara en blomstrande trädgård, utan en hållbar trädgård också!