Skrivbord

 

 

Skrivbord

Vilket skrivbord passar dig?

Skrivbord är en trevlig möbel med många användningsområden. Det första man tänker på när man pratar om skrivbord är förmodligen kontor, arbetsplats eller barnrum. Men faktum är att skrivbord kan användas till många andra ändamål. Ett snygg skrivbord kan till exempel fungera utmärkt att ställa blommor på och för att skapa en känsla i ett vardagsrum.

 Det finns många olika typer av skrivbord att välja mellan. IKEA, Jysk och Mio är väldigt stora när det gäller skrivbord och dom satsar mycket på sina sortiment av arbetsbord och möbler till kontor och arbetsplatser. Vilket typ av skrivbord passar dig bäst? Fortsätt läsa, så ska vi gå igenom i detalj vilka skrivbordstyper som finns och hur du kan använda dessa på bästa sätt.

Höj- och sänkbara skrivbord

Höj- och sänkbara skrivbord har blivit populära på senare tid, framförallt på arbetsplatser. Men vi ser också hur fler och fler placerar dessa skrivbord i sina hem. Fördelen med skrivbord som man kan justera höjden på, är inte bara att man kan få en perfekt och ergonomisk arbetsposition, utan att man även kan stå upp och arbeta.

 När man står upp och arbetar så kan det till en början kännas ovant och lite jobbigt. Börja därför med att stå upp kortare stunder för att sedan sätta dig igen. Anledningen till varför du ska stå upp och arbeta är enkel. För mycket stillasittande är farligt och det kan vi värsta fall leda till sjukdomsfall, såsom blodpropp. När du står upp och arbetar så ökar blodcirkulationen och du blir piggare.

 Personlig reflektion

“Jag upplever själv att jag blir mycket mer allert och får en extra boost av energi 

när jag hissar upp mitt bord och ställer mig upp. Det blir lättare att prata i telefon och att ha webbmöten när man sträcker på sig. Till och med självförtroendet kan få sig en kick.”

Hörnskrivbord

Ett hörnskrivbord kan vara möbeln som gör ett omöjligt arbetsrum möjligt. Små utrymmen där man gärna vill kunna sitta och arbeta, kan bli en stor utmaning rent inredningsmässigt. Inga skrivbord får plats och klämmer man väl in ett så finns det inte plats för någonting annat. Här blir hörnskrivbordet en smart lösning på detta problem.

 Hörnskrivbord finns i många olika utföranden och även här går det att få höj- och sänkbara varianter. Tänk på att mäta ordentligt innan du köper ett hörnskrivbord. Dels måste du försäkra dig om att det få plats i ditt hem, men du måste också se till så att dina skärmar och datorer och allt annat du vill kunna ställa på skrivbordet får plats.

Ett riktigt datorbord

För dig som vill kunna hålla en ren och snygg yta och stuva undan alla tangentbord, möss och papper efter varje arbetspass, passar den här typen av skrivbord bra. Ofta finns det ett in- och utskjutbart fack under bordet där du kan ha just tangentbord och datormus. När du inte ska jobba mer så skjuter du bara in facket.

 Nu har det dock blivit allt vanligare med trådlösa tangentbord och datormöss. Skärmar har mindre sladdar och det går faktiskt att hålla skrivbordet ganska rent, oavsett vilken modell man väljer.

Skrivbord till barn

Barn och skrivbord hör ihop. Finns det något mer fantastiskt är att se våra barn sitta på sitt eget skrivbord och göra sina läxor? För att öka motivationen för barn att verkligen använda skrivbordet, kan det vara bra att lyssna in barnet och höra vilken typ av skrivbord som gillas, etc.

 En bra sak att tänka på är att barn, i större utsträckning än de flesta vuxna, har fler papper och många gånger fler böcker, målarböcker, anteckningsböcker, dagböcker, osv. Ett barnskrivbord bör därmed ha smart förvaring, antingen att det finns flera skrivbordslådor, eller om man köper tilt en hutch och ställer intill skrivbordet. Etiketter på varje låda är en god idé, så att barnet från början lär sig att sortera, organisera, strukturera och hålla ordning.

Glöm heller inte den livsviktiga papperskorgen under skrivbordet. Den här ett måste för att undvika att pappersrester från olika pyssel eller papper med misslyckade målningar inte ska hamna i skrivbordslådorna och stöka ned och förstöra strukturen.

Hitta rätt plats för ditt skrivbord

Avslutningsvis ska vi titta lite på vart i hemmet du kan placera ett skrivbord. Som vi nämnde inledningsvis, förknippar man ofta skrivbord med just arbetsplatser eller barnens rum. Men faktum är att ett minimalistiskt och stilrent skrivbord kan placeras i ett vardagsrum och göra underverk för atmosfären och känslan i rummet.

 Kanske finns det utrymmen i ditt hem där det faktiskt får plats med en avskalad, liten och snygg arbetsplats? Använder du bara en laptop när du arbetar, behöver skrivbordet inte vara speciellt stort. Då kan du fokusera mer på att hitta ett bord som smälter in med din övriga inredning och kanske också satsa på en snyggt designad stol?